Čaje a konvičky patří k sobě už od pradávna. Dalo by se říct, že jedno bez druhého by nemohlo existovat. Stejně jako čajů i konviček máme několik druhů, ale dnes si posvítíme na takzvané „Yixing“ konvičky.
Určitě už jste to slovo někde slyšeli nebo viděli. „Jó, to je to nádobí z hlíny!“ Trkne vás a nejste daleko od pravdy. Takže, co to „yixing“ vůbec znamená? Yixing (I-šing) je oblast v Číně, kde se takto označené nádobí vyrábí, respektive je jediným místem na světě, kde se nachází speciální červená hlína potřebná k jeho výrobě. Tato keramika je vlastně první, která se používala k přípravě čaje a jak už to v Číně bývá, je k ní přistupováno jako k tradici. Aby to však nebylo tak jednoduché, rozdělujeme ji podle hlíny, ze které byla vyrobena. Červená, purpurová, žlutá, hnědá, žlutohnědá, černá, cihlová, zelená nebo nejceněnější červenohnědá – to je výčet barevných odstínů hlíny, jež propůjčuje barvu výslednému výrobku. Určitě je z čeho vybírat.
Nicméně, yixing keramika je oblíbená pro své nezaměnitelné vlastnosti, které se projeví právě v přípravě čaje. Připravené konvičky se vypalují při teplotě 1100°C, což z nich dělá polokameninu a ta velmi dobře a dlouho drží teplotu nálevu, což je první a nejdůležitější velmi ceněná vlastnost. Další zvláštností je její nasákavost a poréznost. Funguje to tak, že konvička absorbuje chuť čaje, póry se zatáhnou a tím zůstane zachována a následně umocněna s každým dalším nálevem. Říká se, že yixing konvička otevírá duši čaje, odhaluje jeho barvu a chuť. Právě proto by se měla jedna konvička zasvětit jednomu čaji, pro vytvoření vzájemného pouta a hlavně, aby se chutě různých čajů nemísily. Obecně to platí pro všechny yixing konvičky, prakticky pro objemy do 250ml – to jsou takzvané osobní konvičky. Čajový milci je kdysi používali k pití přímo z jejich hrdla, dnes k pití slouží misky ze stejného materiálu o objemech 20 – 40ml. U konviček většího objemu záleží na použití, zda-li budou sloužit pro společné čajové seance nebo pro potřebu jednotlivce. Stejně jako barevných variant, je i spousta nejrůznějších tvarů, zdobení a velikostí od klasických konviček, po raritní kousky. Cena yixing keramiky je také velmi rozdílná, pohybuje se od několika stovek do několika tisíc, záleží na typu použité hlíny, propracovanosti motivu a výrobci. Kromě konviček se můžeme setkat s hrnky, zhongy nebo celými čajovými soupravami. Každý si stoprocentně vybere to, co mu nejvíce vyhovuje.
Příprava konvičky před použitím
Před prvním použitím je nutné konvičku pořádně očistit teplou vodou a kartáčem na nádobí, nic složitého. Následně máte dvě možnosti:
- zasvětit konvičku jednomu čaji – v hrnci povařit konvičku s čajem, který v ní budete už navždy připravovat. Vyvářka konvičky trvá hodinu, čajové lístky však vyndáme po deseti minutách a zbylých padesát minut vaříme pouze v louhované vodě. Tento postup opakujeme třikrát, nakonec zasvěcenou konvičku opláchneme teplou vodou a necháme usušit.
Provést můžeme i pomalé zasvěcení – do hrnce dáme konvičku s čajem, zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme den odpočívat. - zatáhnutí konvičky bez čaje – v hrnci povaříme konvičku pouze ve vodě. Takto ji připravíme pro rozličné druhy čajů. Postup je jinak stejný jako v předešlém případě. Tato metoda se používá zejména pro větší konvičky.
A jak je to s čištěním? To je jednoduché... Čajová patina je u této keramiky silně žádoucím prvkem, dodává jí jistý punc používání, na který je každý čajomilec patřičně hrdý. Očistu konvičky provádíme pouze oplachem teplou vodou. Nikdy, nikdy nepoužíváme mycí prostředky, zničili bychom celý smysl yixing keramiky!