S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Pu-erh - černé zlato orientu

14.02.2021

Pu-erh - černé zlato orientu

Stejně jako můžeme čaj Matcha nazvat zeleným zlatem, můžeme o Pu-erhu říkat, že je zlatem černým. Vlastně mu můžeme říkat všelijak a rozhodně nemusíme šetřit superlativy.

Pu-erh má svůj původ, jak jinak než v Číně, konkrétně v provincii Yunnan a je místními domorodci nazýván zvučnými jmény jako „Král čajů“ nebo „Všelék“. Tyto přezdívky si během dlouhých let vysloužil zejména pro své vlastnosti a blahodárné účinky na lidské tělo, mysl a ducha. Tamní babky kořenářky vám na 200% zaručí, že pokud trpíte nějakým neduhem, tak Pu-erh je tím pravým lékem. Od rýmečky po rakovinu, tenhle čaj zvládne zkrátka všechno. Tohle tvrzení se sice zakládá na řečích typu „jedna babka povídala“, ale není tak docela scestné. Pití Pu-erhu opravdu napomáhá při léčbě nachlazení (z osobních zkušeností můžu potvrdit, že na rýmečku co to drak), napomáhá trávení, startuje metabolismus, stimuluje hubnutí, uvolňuje stres, funguje jako vyprošťovák po propité noci, díky obsahu kofeinu povzbuzuje, mimo jiné v něm byla objevena přírodní antibiotika, takže pomáhá v boji proti bakteriím a dokonce byl předmětem několika studií v rámci prevence proti rakovině. Možná, že ty babky opravdu ví, o čem mluví.

Jak už bylo řečeno, čaj má svůj domov v provincii Yunnan, kde se podle odhadů pěstuje už dva tisíce let. V minulosti se údajně nosil ke zpracování do města Pchu-er a právě odtud přišlo jeho pojmenování. Až na pár výjimek se Pu-erh sklízí z jednoho druhu čajovníku označovaného „Ta-jie“, což v překladu znamená „velký list“, který je pro čaj typický. Primárně se čaj zpracovává volným schnutím na slunci s dodatečnou fermentací a následným zráním ve vlhkém prostředí. Zrání může trvat od měsíce po několik let, zde platí „čím déle, tím lépe“. Pu-erh se běžně lisuje do cihliček, koláčů, hnízd, balí se do bambusového listu nebo zůstává jako sypaný. Tento postup platí pro tmavé „Shu“ (nově označováno „Ripe“) Pu-erhy. Zelené „Sheng“ (nově „Raw“) Pu-erhy se nefermentují. Po sběru se zelené lístky rychle upraží, usuší na slunci a následně spaří k lisování do koláčů, případně zůstávají v sypané podobě. Bílá varianta čaje se získá sběrem ještě zabalených pupenů nebo velmi mladých lístků a následným samovolným sušením v místnosti bez slunečního světla. Sběr údajně probíhá před devátou hodinou ranní, kdy jsou lístky ještě oroseny a nedotkly se jich první sluneční paprsky. 
Stále častěji se můžeme setkat s ochucenými Pu-erhy nebo čajem "nacpaným" do mandarinky či grepu.

 

Když se řekne Pu-erh, okamžitě se nám vybaví čaj velmi tmavé barvy. Schválně používám termín tmavý, protože označení jako černý, není úplně správné, to by Číňan nikdy neřekl. V Číně je čaj označován jako červený a to díky své tmavě rubínové až temné barvě nálevu. Čím déle čaj louhujete, tím je tmavší, zemitější a silnější, při dlouhém louhování připomíná jeho barva kávu. Co do chuti nálevu záleží na stáří čaje a místu růstu keře. Čajovník nasává vůně ze svého okolí a v nálevu se tak promítá zemitost, nádech ovoce či květin. Obecně však platí, že mladé čaje jsou zemitější, nahořklejší a jejich hrubá síla je znát na první doušek. Proti tomu uzrálé kousky jsou jemnější, lahodné, zemitost jde do pozadí a otevírá se prostor aromatu ovoce a sladkým tónům bez ztráty síly. Sheng Pu-erh je v porovnání se svým bratrem o poznání jemnější, zemitost zde prakticky nejde znát, avšak není to typická chuť zeleného čaje, tak jak ji známe. Bílá varianta je jako jemné pohlazení na duši, nálev je svěží, lehký, nevtíravý s mírným květinovým nádechem.

Zelené a bílé Pu-erhy připravujeme v porcelánovém gaiwanu nebo glazurované keramice, zalitím vodou o teplotě mezi 70-80°C, čaje dáme dle potřeby a louhujeme tři minuty.
Červený čaj připravujeme v yixing konvičce a můžeme využít více způsobů.
   1. Jeden nálev: použijeme půl litru 90°C vody, až 5 lžiček čaje a louhujeme 2-5 minut. Čím déle louhujeme, tím více chuti se uvolní. Pro dosažení lepší chuti je ale vhodnější čaj přidávat než déle louhovat.
   2. Vařený Pu-erh se připravuje ze stejného množství jako jeden nálev s tím rozdílem, že lístky čaje se povaří ve vodě a dostaneme tak trpkou temnou tekutinu s vysokým obsahem kofeinu.
   3. Ideální je pu-erh připravovat kung-fu metodou o objemech 100-200ml nebo na více nálevů. Na tento objem můžeme použít lisované "mini koláčky - mini tuo cha" (cca 5g).

Postup přípravy není nutno zcela dodržovat, jako u všeho platí, že použité množství vody, čaje a dobu louhování si každý upraví sám podle chuti a preferencí.

Kontakty

Miroslav Mistat

Email: web-cajovna(a)email.cz

Telefon: 608401283

MTliYTE