Čaje / Pu-erh
Zelený, neboli "Sheng" Pu-erh je sladší a jemnější než rozšířenější tmavá verze.
Co se síly nálevu týče, tak tu si zelený Pu-erh zachovává.
Čaj pochází z provincie Yunnan, jeho chuť je plná, nasládlá a lehce zemitá.
Zobrazit galerii
Pu erh přímo z provincie Yunnan v Číně.
Čaj s příchutí lotosových lístků, lisovaný do malých koláčků o hmotnosti 5g.
Ideální pro přípravu v yixing konvičce o objemech 200ml.
Zobrazit galerii
Do mini koláčků lisovaný čaj Pu-erh dodávaný v dárkovém pytlíčku.
Pytlíček obsahuje 50ks mini koláčků čaje Pu-erh v deseti různých příchutích.
Váha jednoho koláčku je cca 5g.
Pytlíčky jsou dodávány v různých barvách.
Zobrazit galerii
Tmavý čaj lisovaný do hnízd o hmotnosti 100g.
Vůně čaje je svěží, připomíná sladké datle.
V jednom nálevu vás překvapí nasládlé ořechové až čokoládovité tóny.
Rok sklizně 2019.
Čaj Pu-erh s příchutí růžových kvítků.
Dárkově zabaleno do bambusové ošatky.
Balení obsahuje 22 mini koláčků čaje (cca 100g).
Zobrazit galerii
Lisovaný koláč zeleného Pu-erhu z jarní sklizně 2019 o hmotnosti 100g.
Čaj má po vylouhování krásné, celé listy.
Čajová zahrada v každém hrníčku jako pastva pro oko a chuťové buňky.
Zelený Pu-erh se sladko-zemitým dozvukem.
Stejně jako fénix vstane z popela i další nálevy tohoto čaje jsou stejně dobré, jako ty první.
Sběr byl sklizen roku 2008 a následně lisován v roce 2019.
Čajové pupeny pu-erhu jsou raritním čajem z provincie Yunnan.
Díky velmi včasnému otrhání pupenů má čaj nízký obsah kofeinu a maximální kvalitu.
Nálev je čirý, voňavý s nádechem bylin a ovoce a lehkou, nevtíravou chutí.
Třída čaje AAAAA je skromným...
Zobrazit galerii
Vynikající, tmavý, zralý (Shu) a zelený (Sheng) koláč čaje Pu-erh úhledně zabalený v tradiční dárkové taštičce.
Oba koláče jsou o hmotnosti 200g a lisovány byly v roce 2010.
Tmavý čaj Pu-erh s krásnými, velkými listy zpracovaný tradiční metodou dvojí fermentace.
Tajemná chuť i vůně tohoto čaje má něco do sebe, vyzkoušejte ji také.
Pu-erh
Tmavý čaj pěstovaný v provincii Yunnan v jihozápadní Číne.
Až na pár vyjímek se vyrábí z jednoho druhu čajového keře "Ta-jie", což znamená "Velký list".
Čaj se zpracovává dodatečnou fermentací.
Pu-erh má tmavší barvu než normální černé čaje. Při delším louhování dostává temnou, až zcela neprůhlednou barvu připomínající barvu černé kávy.
Chuť je velice pestrá a velmi záleží na kvalitě a způsobu přípravy čaje. Obecně platí, čím starší, tím jemnější chuť a čím delší louhování, tím hrubší a zemitější chuť.
Vůně kvalitního tmavého pu-erhu je velmi specifická a nasládlá. U méně kvalitních bývá hrubá a zemitá.
V Číně je pu-erh považován za všelék a používá se na vše od bolesti žaludku, nadváhu, trávení až po prevenci proti rakovině.
V čaji byla objevena přírodní antibiotika, takže při pití ve větším množství může mít na průběh nemocí lepší účinky než běžný čaj.
Přípravit se dá různými způsoby.
Na jednonálevový pu-erh použijeme půl litru 90°C vody, až 5 lžiček čaje a louhujeme 2-4 minuty.
Čím déle louhujeme, tím více chuti se uvolní. Pro dosažení lepší chuti je ale vhodnější čaj přidávat než déle louhovat.
Vařený pu-erh se připravuje ze stejného množství jako jednonálevový s tím rozdílem, že lístky čaje se povaří ve vodě a dostaneme tak trpkou temnou tekutinu s vysokým obsahem kofeinu.
Ideální je pu-erh připravovat o objemech 100-200ml nebo na více nálevů. Na tento objem stačí použít lisované "mini koláčky" (cca 5g).
Tento postup přípravy není nutno zcela dodržovat, jako u všeho platí, že použité množství vody, čaje a dobu louhování si každý upraví sám podle chuti.