S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Kvalita čaje

14.02.2021

Kvalita čaje

Kolem kvality čajů se odjakživa dělal pořádný humbuk, prakticky neexistuje žádné jednotné značení a správné zařazení je tak trochu loterií. Tak snad do téhle šlamastiky vnesu trochu světla...

Už nějakou dobu se poměrně často setkávám s dotazy skupiny zákazníků, takzvaných „věčných tazatelů“. Termín „věční tazatelé“ jsem zvolil záměrně, jelikož dokonale vystihuje osobnostní profil daných lidí a povahu jejich dotazů. Tito návštěvníci e-shopu tu a tam pošlou nějakou tu otázečku na tělo a pak se zase na chvilku odmlčí. Tak to jde stále dokola, až charakter dotazů přejde z formy tázací do formy poučovací. Což o to, nejsem vševědoucí a rád se přiučím novým věcem. Bohužel, občas mi přijde, že si ze mě někdo, slušně řečeno, dělá prdel… Když pominu, že drtivá většina zpráv naprosto postrádá základní oslovení „Dobrý den“, které se učíme už od školky a odesílatel se neumí ani podepsat, je výsledná hodnota dotazu zhruba následující: „jaká je třída čaje, dá se koupit za pár korun i za pár tisíc“. Formát otázky odpovídá prostému výštěku do tmy bez primitivních známek slušnosti, ale co už, hold my e-shopáci to musíme skousnout, žijeme v uspěchané době a na tyhle samozřejmé věci není čaj, pardon, čas.

Abych se vrátil k tématu… Mnohé z těchto dotazů jsou směřovány na kvalitu čajů nabízených na web-čajovně, respektive na jejich třídu. Triviální rozvržení je nízká, střední a vysoká třída, ale to nóbl Angličanům a Nizozemcům v koloniálních dobách moc nevonělo a zavedli vlastní značení podle zpracování čajových lístků. Celý list (full), lámaný list (broken) a drť (flannings). Pro jednoduchost má každá třída pár podtříd a ty zase své podtřídy (I-III). Jak prosté…

Černé čaje
Listové třídy:
SFTGFOP (I-III) - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
FTGFOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TGFOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TGFOP (I-III) - Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TFOP (I-III) - Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
OP (I-III) - Orange Pekoe (grade I-III)
P – Pekoe
PS - Pekoe Souchong
S - Souchong

Třídy čaje typu broken:
SFTGFBOP (I-III) - Specia Finest Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
FTGFBOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
TGFBOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
GFBOP (I-III) - Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
FBOP (I-III) - Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
BOP (I-III) - Broken Orange Pekoe (grade I-III)
BP - Broken Pekoe
BPS - Broken Pekoe Souchong

Třídy čaje typu fannings (obvykle se jedná o velmi nekvalitní čaj, ale vzhledem k oblibě velmi silných čajů plné a výrazné chuti produkují někteří pěstitelé čaje fannings velmi vysoké kvality) je značen slovem DUST.


Zelené čaje

Listové třídy:
FYH - Fine Young Hyson
YH - Young Hyson

Čaje typu broken:
FH - Fine Hyson
H – Hyson
GP - Gun Powder

Čaje typu fannings:
SOUMEE
Čaje typu dust jsou značeny stejně jako u čajů černých slovem DUST.

Obecně platí, že čím více písmen zkratka obsahuje, tím je čaj kvalitnější. Jako ironickou tečkou za tímto až ikonickým rozdělením je fakt, že toto rozvržení (co do kvality čaje) je pouze orientační, jelikož označení mluví jen o velikosti a vzhledu sklizených lístků a neřeší jejich zpracování, tudíž výslednou kvalitu. Upřímně, i když to na první pohled vypadá uspořádaně, je to docela alchymie v entropii se v uvedených zkratkách vyznat a řádně orientovat, natož si je všechny pamatovat. Naštěstí jej už mnoho producentů čaje nepoužívá a zůstává tak koníčkem čajových „expertů“. A proto naši čajový mágové za Velkou zdí přišli s jednoduchým škatulkováním pomocí písmene „A“. Zavedli metodu jedna až pět A, tedy podobné hodnocení jako ve škole, kdy každá třída může dostat ještě malé, bezvýznamné plus, jakýsi přívlastek. A = nízká, AAAAA = vysoká. Celá řada pak vypadá takto: A, A+, AA, AA+, AAA, AAA+, AAAA, AAAA+, AAAAA, AAAAA+ Jednoduché, prosté, účinné a hlavně snadno zapamatovatelné. Áčkové škatulkování odráží už výslednou kvalitu zpracovaného čaje a není tedy nutné hádat, co kupuji. U vyšších tříd najdeme označení už v názvu samotného čaje: Premium, Ceremonial, Royal,…

Označení tříd čaje čítá mnohem více způsobů než jen tyto uvedené, jako místo původu a jakostní číslo, A – B – C, atd. Nicméně někteří z tazatelů považují anglicko-nizozemské rozdělení za alfu a omegu v kategorizování a jiné způsoby pohrdavě odmítají, těžko se jim pak vysvětluje, že to či ono je takové a makové kvality… Každopádně pro všechny chápavé návštěvníky a potencionální zákazníky mám dobrou zprávu. Nejnižší třídou čaje na web-čajovně je AAA - střední třída čaje, takže se nemusíte bát, že za své peníze dostanete nějaký podřadný patok.

Kontakty

Miroslav Mistat

Email: web-cajovna(a)email.cz

Telefon: 608401283

YjFiMTY4Z